Een krachtige en wetenschappelijk onderbouwde methode om deze druk te verminderen, is cognitieve herstructurering.

Wat is cognitieve herstructurering?

Cognitieve herstructurering is een techniek uit de cognitieve gedragstherapie (CBT), die zich richt op het veranderen van negatieve of irrationele gedachten. Vaak zijn we ons niet bewust van de automatische, negatieve gedachten die we hebben over onszelf, anderen of de wereld om ons heen.

Bijvoorbeeld, in plaats van te denken: “Als ik deze presentatie niet perfect maak, faal ik volledig,” leer je om te denken: “Niemand verwacht perfectie. Ik kan fouten maken, en dat is oké. Het belangrijkste is dat ik mijn best doe.”

Hoe helpt cognitieve herstructurering?

Cognitieve herstructurering kan helpen om prestatiedruk te verlichten door je bewust te maken van de onrealistische verwachtingen die je van jezelf hebt. moeten zijn. Deze gedachtepatronen kunnen leiden tot chronische stress en angst.

Cognitieve herstructurering is een techniek uit de cognitieve gedragstherapie (CGT) die mensen helpt om negatieve of irrationele gedachten te herkennen, te evalueren en te vervangen door realistischere en positievere gedachten. Dit kan helpen bij het verminderen van angst, stress en depressie.

Pexels.com

Een belangrijk aspect van cognitieve herstructurering is het identificeren van denkfouten, zoals zwart-witdenken, rampdenken of overgeneraliseren. Door deze denkpatronen te herkennen, kun je ze rationeel uitdagen met vragen als: Is er bewijs voor deze gedachte? of Wat zou ik tegen een vriend zeggen in deze situatie? Dit helpt om evenwichtiger en realistischer te denken.

Een aantal basisstappen in cognitieve herstructurering zijn:

  1. Bewustwording – Herkennen van negatieve of belemmerende gedachten.
  2. Uitdagen – Kritisch nadenken over de juistheid van deze gedachten.
  3. Vervangen – Formuleren van positievere of meer realistische alternatieven.
  4. Toepassen – Oefenen met de nieuwe gedachten in het dagelijks leven.

Het maakt je realistischer in je verwachtingen en helpt je om meer milde, accepterende gedachten te ontwikkelen, zoals: “Het is oké om niet altijd perfect te zijn. Ik kan leren van mijn fouten.”

Om te oefenen met deze strategie, klik hier.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *